HOME PROGRAMMA INSCHRIJVEN ONDERWIJSINSTELLINGEN 2011 2009 2008 2007
terug naar overzicht workshops
Leren & stimuleren van de creatieve sector

Open innovatie, open data, het gebruik van nieuwe media en crowdsourcing... Ook de gemeente Amsterdam kan er niet meer omheen. De gemeente kan inzichten en middelen uit de creatieve sector gebruiken om de stad Amsterdam sterker te maken. Welke kansen onderscheidt de wetenschap hierbij? Tegelijkertijd moet Amsterdam zijn creatieve sector stimuleren. Wat zijn ‘innovation killers’ en wat zijn ‘boosters’?

Sprekers
dr. Johan Hoorn (VU)
Peter van Gorsel (HvA)
Thijs Polfliet (Bestuursadviseur ICT)

dr. Johan Hoorn
Vrije Universiteit / CAMeRa

Profiel: Johan Hoorn is managing director van het Center for Advanced Media Research Amsterdam (CAMeRA) en universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn werk speelt zich af in een intensief multidisciplinaire en internationale onderzoeksomgeving. Hoorn heeft twee PhDs, in Literatuur en in Informatica. Het meeste van zijn werk is cognitief georiënteerd met een focus op creatieve technologie zoals virtuele karakters, emotioneel intelligente agents en AI robots. Hoorn is coördinator van de activiteiten van de VU op het gebied van creatieve industrie en een van de oprichters van THNK, de Amsterdamse School voor creatief leiderschap en ondernemerschap. Recentelijk werd hem een Lorentz Fellowship toegekend van KNAW/NIAS voor het ontwikkelen van een ‘unified theory of creativity’.

Peter van Gorsel
Hogeschool van Amsterdam / Educational Business Developer

Profiel: Peter van Gorsel is sinds 1997 werkzaam bij de Hogeschool van Amsterdam en is oprichter van het instituut Media en Informatie Management, nu onderdeel van het domein Media, Creatie en Informatie. Na bijna vier jaar leiding te hebben gegeven aan dit domein, gaat hij aan de slag als educational business developer. In deze nieuwe functie zal hij zich voor zowel de HvA als de Universiteit van Amsterdam inzetten voor het thema creatieve industrie in het kader van de Kennis- en Innovatieagenda van de gemeente Amsterdam. Van Gorsel is tevens bestuurslid bij de Avro, zit hij in de raad van advies bij het Cultureel Jongeren Paspoort, is bestuurslid van Crea en van Folia. Vorig jaar was hij creative director van het Wereld Congres voor Informatie Technology. Eerder was hij o.a. directeur bij uitgeverij J.M.Meulenhoff en Viking/Penguin.